De eeuw van plastic: Hoe we stappen zetten richting een plasticvrije wereld

Blog
5
 minus
15
-
11
-
2024
Stel je voor dat je midden op de grote oceaan aan het varen bent, ver van de bewoonde wereld en je stukjes plastic langs je boot ziet drijven. Best gek toch? Dit is wel wat er in het jaar 1997 gebeurde, toen kapitein Charles Moore zijn tocht aflegde van Hawaii naar Zuid-Californië. Zijn ontdekking? Een van 's werelds grootste milieurampen.
De term die Moore voor zijn ontdekking gebruikte was de plastic soup. De plastic stukken bestonden namelijk niet alleen maar uit grote exemplaren, maar verkruimelden zich als het ware en voegden zich samen tot een grote drab.

 

Oorsprong van de plastic soup

Al sinds de 19e eeuw maakt de mens gebruik van plastic, maar het is pas in de laatste decennia uitgegroeid tot een ecologisch probleem van wereldformaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd plastic populair vanwege het gemak en de snelheid van productie. Wat we toen niet wisten? Elk stukje plastic dat ooit is geproduceerd, bestaat nog steeds. Alleen al in de laatste twintig jaar hebben we evenveel plastic geproduceerd als in de 80 jaar ervoor en elk jaar produceren we weer meer plastic dan het jaar ervoor (Plastic Soep Oplossing | WWF | Oorzaak en Gevolgen, z.d). Leren we er dan nooit van?

 

Wat zit er in de plastic soup?

Plastic soep is een term voor de opeenhoping van het plastic afval in de rivieren en oceanen. Tegenwoordig bevindt plastic zich in bijna alles wat er wordt geproduceerd. De ingrediënten van de plastic soep worden onderverdeeld tussen zogeheten microplastics (0.5-5 cm), macroplastics (5-50 cm) en megaplastics (>50 cm).  Deze minuscule deeltjes komen dus voort uit grote stukken plastic, maar worden ook expres geproduceerd voor bepaalde verzorgingsproducten, denk bijvoorbeeld aan scrubs en tandpasta’s. Die deeltjes plastic zijn ontzettend moeilijk om te filteren aangezien ze ook niet met het blote oog te zien zijn.

 

Gevolgen van de plastic soup

De verspreiding van plastic afval in de oceanen heeft grote ecologische gevolgen. Plastic heeft namelijk niet echt een korte levensduur. Een plastic tas doet er namelijk maar liefst 20 jaar over voordat het compleet weg is. Als je dat lang vindt, wat dacht je dan van een plastic rietje? Die zal er ruim 200 jaar over doen voordat deze compleet is weggevaagd. Het plastic in de oceanen heeft een verwoestende impact op de natuur. Zeedieren zien het plastic aan voor voedsel, wat leidt tot verstikking, darmproblemen, en vaak zelfs de dood. Maar het probleem blijft niet in de oceaan: door de visserij eindigen microplastics ook op ons bord, met meerdere gezondheidsrisico’s als gevolg. 

  

Samen op weg naar een plasticvrije wereld

Gelukkig zijn er veel initiatieven om de plastic soup terug te dringen. Single-use verpakkingen zijn een van de grootste boosdoeners en steeds meer landen voeren regelgevingen in om dit te beperken. In Nederland mag je bijvoorbeeld al geen plastic wegwerpbekers of -bakjes gratis meegeven bij afhaalmaaltijden. 

Ook worden er steeds minder plastic tasjes aangeboden bij winkels en zelfs als die er wel zijn moet je ervoor betalen. Bovendien is er een groeiend bewustzijn onder de mensen over de nadelige effecten van de hoeveelheid plastic. Dit alles zorgt ervoor dat er steeds meer projecten vandaag de dag worden opgericht waardoor het gebruik van plastic wordt teruggedrongen.

 

Bij Zereau Drinks | KRNWTR+ werken we ook actief mee aan een plasticvrije wereld: onze watertappunten helpen PET-flessen overbodig te maken en bieden je fris, lokaal gefilterd water, zonder afval. Zo bieden we lekker lokaal, gefilterd, plat of bruisend water, gewoon uit de kraan. Net zo smaakvol als mineraalwater, maar dan met een enorm groen randje. 

Wil je meer weten over hoe we samen kunnen bijdragen aan een plasticvrije toekomst? Ontdek ons hele verhaal op de website en doe met ons mee voor een betere wereld, slok voor slok. 

https://www.zereaudrinks.com/

 

Bron vermelding: 

Plastic soep oplossing | WWF | Oorzaak en gevolgen. (z.d.)

Geraadpleegd op 15 november 2024, van https://www.wwf.nl/wat-we-doen/focus/oceanen/vervuiling/plastic-soep#:~:text=We%20hebben%20in%20de%20afgelopen,door%20de%20visserij%20verloren%20raakt